Yandex Savaşı Kazandı, Google’ın Rusya’da Başı Dertte

İnternet Erdinç Koç 1.825 Görüntüleme

Rusya’nın en büyük arama motoru olan Yandex, bu yılın başında en büyük rakibi olan Google’a adeta savaş açmıştı. Google’ı ”haksız avantaj sağlayarak rekabet kurallarını ihlal etmek” ile suçlayan Yandex’in iddiasına göre, Google bilgisayar üreticilerine ciddi bir baskı yapıyordu.

Bu baskıya göre; bilgisayar üreticisi firmalar Android yazılımlarda Google Play’i önceden yüklü olacak şekilde sunmak istediklerinde, Google’ı önceden ayarlanmış, varsayılan arama motoru olarak ayarlamaları gerekiyor (en azından Google tarafından diretilen şey bu yöndeymiş).

İşte bu durum üzerine Google’ın rekabette haksız avantaj sağladığını savunan Yandex, olayı Rusya’da mahkemeye taşımaya karar vermişti. Şimdi ise Rusya, Google’a dev bir ayar çekmiş durumda. Yandex, Google’a karşı açtığı savaşı kazandı ve Rusya, Google’ın rekabete aykırı davrandığını onayladı ve Google’a bu gidişe bir dur demesi için 18 Kasım’a kadar süre verdi.

Tabi Google’a bu tarz uyarıda bulunan bir tek Rusya değil. Daha önceden de Google, Avrupa Birliği tarafından uygulama yayılım politikası üzerinde adil davranmadığı konusunda tepki almıştı. Android işletim sisteminin sahibi olan Google, bu işletim sistemi yüklü telefonlarda stok dediğimiz uygulamaların çoğunu kendi uygulamaları ile oluşturuyor.

Yani Android bir telefon aldığınızda yüklü gelen uygulamaların çoğu yine Google’a ait. Hal böyle olunca da uygulamaların rakipleri rekabete 1-0 geride başlamış oluyor. Bunun en büyük sıkıntısını çeken firmalardan biri de şüphesiz Yandex. Rus şirketinden yapılan açıklamaya göre, Yandex’in pazar payı Rusya’da iOS cihazlarında artarken, Android cihazlarda neredeyse %10’luk bir düşüş yaşamış. Bunun en büyük sebebi de, Google’ın Android cihaz üreticilerine kendi uygulamalarına öncelik göstermesi için yaptığı baskı.

Ancak Rusya cephesinden Google’a gelen uyarı, bu gidişatı değiştireceğe benziyor. Rusya Anti Tekel İnceleme ve Araştırma Bürosu (The Russian Antimonopoly Service), Google’a 18 Kasım’a kadar üçüncü parti uygulamalar üzerindeki kısıtlamaları karldırması için uyarı verdi. Eğer Google bu uyarıya uymaz ve 18 Kasım’a kadar gerekli önlemi almazsa, geçen yıl Rusya pazarında elde ettiği toplam gelirin %15’ini ceza olarak ödeyecek.

Kaynak: TechCrunch

Bu gönderiye oy ver

Sosyal Ağlarda Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir