Gelmiş Geçmiş En Büyük Yazılım Hataları

Genel Erdinç Koç 1.936 Görüntüleme

Yazılımların yönettiği dünyamızda bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük yazılım hataları neler? Bu hatalar ne gibi sonuçlar doğurdu? Hayatımızı ne kadar etkiledi işte detayları ile yazımızda.

Ülkelerarası hatta gezegenler arası etkilere neden olan hatalar;

-Mars Uydusu Mars’a Çakıldı (1998)

Hepimiz teknolojik cihazlarda standartların ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Nasa’nın belirtmiş olduğu standartların dışına çıkarak uzunluk ölçüsü kullanan bir yazılım firması, Mars’ın yörüngesinde dönmesi görevi ile üretilen 125 Milyon Dolarlık uydunun Mars’a çakılmasına neden oldu.

-Ariana 5 (1996)

Basit bir yazılım hatası olan Ariana 5, Avrupa’nın uydusu 16 Bit’lik bir alana 64 Bitlik bir sayısını yerleştirmeye çalışınca gözlemlendi. Hatanın maddi zararı ise 8 Milyar Dolar. Güvenlik şartları gereği uydu kalkışına 37 saniye kala kendisini imha etti.

Kara Pazartesi (1987)

Borsayı ilgilendiren bu yazılım hatasının sonuçları da oldukça ağır oldu. Hisselerin otomatik olarak satılacağını yanlış zamanda tetikleyen yazılım, aynı gün içerisinde Hong Kong’dan başlayarak bir günde Dow Jones’u yüzde 23 değerinde, S&P 500’ü ise yüzde 20 değerinde düşürerek 2014 yılına kadar kırılmamış olan rekora neden olmuştur.

Patriot Füze Hatası (1991)

Uzun yıllar araştırmalar sonucunda geliştirilen Patriot Füzelerinin amacına ulaşılamadan 1. Körfez Savaşı sırasında başka bir adrese düşmesine neden oldu. Yazılım sadece bir yuvarlama hatası sebebei ile füzelerin hedefleri vuramamasına neden oldu.

-Soğuk Savaş Zamanı (1983)

Bu yazılım hatası neredeyse 3. Dünya Savaşını başlatabilirdi. Peki bir yazılım hatasının böylesine ağır bir sonuç doğuracağını kim düşünebilirdi? Eğer Ruslar yanlışlıkla bir Amerikan Füzesini tespit ederse ve yok etmeye kalkarsa savaşa neden olabilir. Paranoyak yazılım adı verilen bu yazılım az kalsın tüm dünyanın savaşla imtihanına neden olacaktı.

Bu gönderiye oy ver

Sosyal Ağlarda Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir