Corona Virüsü Hakkında

Genel Erdinç Koç 870 Görüntüleme

Dünyanın ve tabi ki güzel ülkemiz Türkiye’nin tüm gündemi 2019 yılının son günleri itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan; Korona virüs…

17 Mart 2020 tarihinde Türkiye de ölüm sayısı 1, vaka sayısı 98 olmuştur. Her ağızdan bir ses çıktığı için kimse tam anlamıyla ne yapması gerektiğini bilmiyor; teyzemin tanıdığı şu hastanede hasta sayısı şu, şu kadar insanda öldü vs..  DURUNNNN!! Yetkilileri dinleyip, güvendiğiniz doktorların korunma yöntemlerini uygulayıp ve tabi ki yaşlılar ve kronik hastalar( solunum yetmezliği, kalp rahatsızlığı, diyabet, tansiyon vs.)  olmak üzere diğer tüm insanları da düşünerek kalabalık yerlerden uzak durun, her gün deniz kenarı, orman gibi temiz havada maksimum yarım saat yürüyüş yapın, ellerinizi kalıp sabunu ile yıkayın, yıkayamadığınız durumda kolonya veya dezenfektanlarla temizleyin. Ama önceliğiniz ellerinizi yıkamak. Bol su için, 10 dakikada bir tuzlu su için. Aslında mantık çok basit;

İlk kural: önlem almak

Örnek verecek olursam, iş kazaların çoğunluğu ‘ Bana bir şey olmaz’ cılıktan kaynaklanıyor.

Size sormak istiyorum, bir düşmanınız olsa ona karşı nasıl korurdunuz kendinizi? Bana bir şey yapamaz mı dersiniz yoksa düşmanınızı tanıyıp, yapabileceklerinden kendinizi mi korurdunuz? Tahmin edeyim , ‘Bana bir şey yapamaz’ derdiniz.

O halde gelin bu adına şarkı bile yazdığımız Corona virüsünü bir tanıyalım: (tarihçesine değinmeden yine de bakmak isteyenler için bağlantı bırakıyorum:

http://www.floradergisi.org/2019_Koronavirus_Salgini_Anlik_Degerlendirme.pdf 

Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim insanlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS – CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan bir virüs ailesidir.  İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler. (evcil ve yabani hayvanlarda).

Covid-19 (Korona) virüsü semptomları (belirtileri) arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemel baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş sayılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. İnsanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az  Covid-19 (Korona) virüsü vardır. Covid-19 (Korona) virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.

Virüsten korunmak için Dünya Sağlık Örgütü,

  • Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,
  • El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın,
  • Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın,
  • Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kâğıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın,
  • Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,
  • Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin,
  • Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.

Yani kolonya ve maskelere hunharca saldırı yapmanın hiçbir manası yok. Kendinize ve psikolojinize iyi bakın , sağlıcakla kalın .

Bu gönderiye oy ver

Sosyal Ağlarda Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir