2015 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak

Genel Erdinç Koç 1.435 Görüntüleme

2015 Asgari ücretleri belli oluyor. Milyonların gözü bu görüşmede… Asgari ücret tespit komisyonu Bakan Faruk Çelik başkanlığında toplandı…

Her yılın aralık ayında asgari ücretin belirlenmesi için uzun süren toplantılar adım atar. Bu yıl ilk toplantı 2 Aralık’ta yapıldı ve taraflar uzlaşamayarak ikinci toplantıyı beklemeye geçti. İlk görüşmede, Çalışma ve toplumsal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik engelliler için önemli bir müjdeyi paylaştı. Çelik, 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinin kanuni bir zorunluluk olarak istihdam etmeleri ihtiyaç duyulan engellileri istihdam etmemeleri durumunda ödedikleri yönetimsel para cezalarının 59 milyon TL’ye ulaştığını ve bu sayıın ilk etapta kendi işini oluşturmak isteyen engellilere harcanmak üzere ayrı bir fonda tutulduğunu açıkladı. 120 engelliye 36 bin TL idari kredi verileceğini ifade eden Çelik, engellilerin toplumsal entegrasyonunun sağlanması için bu tip projelerin önemini vurguladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı başladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK), Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın başkanlığında meydana getirilen toplantıya, işçi ve işveren temsilcileri ile komisyonun diğer üyeleri katıldı.

Görüşmede, Kalkınma Bakanlığı, hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) gelen veriler ele alınacak.

Mevcut asgari ücret 891 lira

İşçi ve işveren temsilcilerinin 2013’ün Aralık ayındaki çetin pazarlığının ardından, 2014’te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı.

Halen bir işçi için brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, kapıcılar için brüt bin 134 lira, net 963 lira 90 kuruş düzeyinde.

Asgari ücretten düzgüsel çalışanlar için 242 lira 97 kuruş, kapıcılar için ise 170 lira 10 kuruş kesinti yapılırken, asgari ücretin işverene toplam maliyeti bin 332 lira 45 kuruşu buluyor.

1800 LİRA ÇAĞRISI SESLERİ YÜKSELDİ

Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er artış planlandığına yer vermişti. Gözler şimdi bugünkü görüşmede.

Bu gönderiye oy ver

Sosyal Ağlarda Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir